In Mad & Opskrifter on
8. maj 2017

Bag dine egne grove hveder til Store Bededag

Store Bededag er en af de fridage eller helligdage som mange af os danskere ser frem til i løbet af foråret. Når de mørke januar og februar er overstået så begynder det heldigvis endelig at lysne, ikke mindst at det begynder at blive forår men også når det gælder de mange helligdage som ligger spredt ud over forårsmånederne.

Nu venter  flere helligdage som ofte ligger i forbindelse med en weekend, så der er mulighed for en lille velfortjent ferie. Store Bededag er egentlig ikke en rigtig helligdag, men en praktisk foranstaltning, fordi nogle i tidligere tider synes at der var for mange mindre helligdage så hvorfor ikke samle det til 1 dag istedet – og dermed opfandt man Store Bededag. Jeg kunne nu ellers godt have brugt flere helligdage. Store Bededag ligger altid på en fredag, nærmere bestemt 4. fredag efter påske, og det falder samtidig med at der på dette tidspunkt er lige knap 3 uger til det er pinse.

Traditionen tro, spiser vi varme hveder om aftenen torsdagen inden Store Bededag. Men egentlig var hvederne eller hvedeknopperne bagt til at blive spist på selve Store Bededag, hvor landets bagere holdt fri og borgerne kunne derfor ikke købe frisk brød.

Jeg har egentlig ikke tænkt over det, men hvedeknopperne er som oftest bagt med lyst mel – lidt i stil med de lette risteboller. Det er da også super hyggeligt at sidde der om aftenen og spise lune hveder til en kop kaffe. Men hvorfor skal det altid være hveder med fint mel, hvorfor kan det ikke være i en lidt grovere version, eventuelt med fuldkornsmel.

Det var i den forbindelse, hvor jeg søgte på nettet for at se hvad der fandtes af opskrifter på hveder, at jeg faldt over denne opskrift fra Fuldkornspartnerskabet som netop bruger fuldkornsmelet hvid hvede. En type af hvedemel, som ligner det traditionelle hvedemel men stadig indeholder skaldele og kim som er med til at melet er grovere end det normale hvedemel. Så den skal helt sikkert afprøves.

Her finder du opskriften på fuldkornshveder – http://fuldkorn.dk/opskrifter/301-fuldkornsbroed/hveder-med-fuldkorn

Se andre indlæg:

Previous Post Next Post

Leave a Reply