Udgivet i Glimt fra hverdagen d.
5. august 2016

På toppen af verden…

Nu kan jeg sige, at jeg har stået på toppen af verden – sådan føles det ihvertfald efter en tur til Monte Rite. Her i 2183 meters højde føles det som at tiden står stille, og der er faktisk helt, helt stille heroppe. Ikke en lyd, ingen biler, mennesker eller fugle – bare total stilhed.

Monte Rite er en alpetop i Dolomitterne, og i forbindelse med 1. Verdenskrig blev der heroppe bygget et fæstningsværk som skulle beskytte Italien mod invaderende hære fra nord. Efterfølgende blev det brugt i 2. Verdenskrig samt af partisanerne, da det ganske enkelt var umuligt at indtage. Stakkels de soldater som måtte opholde sig her, godt nok er udsigten smuk men dengang har det nok ikke været det som de havde fokus på. Dengang må det have været en meget ensom tilværelse i en meget barsk natur, end det vi oplever når vi i dag ankommer som besøgende for en dag.

Efter krigene blev fæstningsværket efterladt til sin egen skæbne, beliggenheden i højderne gjorde det noget svært at benytte bygningen til så meget. Med kun en smal grusvej med utallige skarpe sving, er det ikke lige den mest fremkommelig vej – tager ca. 20 minutter i bil og 2 timer hvis man vælger at gå – og det er så ikke helt nede fra dalen men et pænt stykke oppe af bjerget.

I nyere tid er fortet blevet indrettet som museum, med malerier og illustrationer om de ufremkommelige og barske Dolomitter. De tidligere skydetårne har fået glaskupler med panorama over de omkringliggende alpetoppe.

Absolut en oplevelse, og heldigvis var vejret perfekt.

IMG_1514

IMG_1518

IMG_1523

IMG_1525

IMG_1529

Af /
Tidligere indlæg Næste indlæg