Udgivet i Mig og min computer d.
23. august 2016

Tips til handel på nettet

Det er blevet så dejligt nemt at shoppe på internettet, noget som jeg ofte benytter mig af. Det giver en vis form for frihed, at kunne sidde hjemme og tage sig god tid til at finde de sko eller det tøj som lige passer. Ofte er der så også den fordel at tingene kan fåes billigere via internettet i forhold til de almindelige butikker som jo skal udbetale løn, betale husleje mv.

Her har jeg valgt, at samle nogle faresignaler og gode tips til hvordan du selv kan gøre dit til ikke at falde i kløerne på mange falske webshops, som findes på internettet. Falske webshops som bliver mere og mere avancerede, ser professionelle ud og benytter sig af kendte mærkevarers brand. Mange af butikkerne læner sig i høj grad også op af de rigtige og officielle webshops, og lukrerer på at vi gerne vil købe kendte mærker.

En af de klassiske fejl som mange gør, og som de falske shops benytter sig af er, at vi ind imellem kommer til at skrive forkert når vi indtaster navnet på en hjemmeside. De falske hjemmesider har derfor ofte et navn som minder om den originale men med den forskel, at den indeholder en klassisk skrivefejl og derved får dig som besøgende dirigeret over på deres side uden at du opdager det.

Hvordan ser shoppen ud ?

Læg mærke til hvordan selve shoppen ser ud, virker den professionel eller er det dårlige billeder, ser det ud som om der ikke er brugt særlig meget tid på den. Alle sammen tegn på at det ikke er en seriøs shop, og nogle af de første indikationer på at du måske skal tænke dig om en gang til før du gennemfører købet.

Derudover kan du også se meget ud af det sprog som er på shoppen, virker det som dårlig dansk, underlige formuleringer og uforståeligt, så hold dig langt væk. Det kan selvfølgelig bare være at shop-indehaveren ikke er god til dansk eller til at skrive dansk, men som oftest er det fordi at teksten har været en tur gennem Google’s oversætter.

Findes kontaktoplysninger på shoppen ?

Kan du på shoppen finder oplysninger om hvem der står bag, adresse, tlf nummer, CVR-nr og mailadresse. Hvis ingen af disse oplysninger er tilstede, eller kontaktmailen ikke minder om hjemmesidens navn, så er det tegn på at shoppen ikke er helt ærlig. Samtidig stiller det dig dårligere, da du i bund og grund ikke aner hvem du handler med, og i hvilket land de befinder sig.

For danske momsregistrerede webshops, skal CVR-nr samt kontaktoplysninger fremgå af hjemmesiden.

Priser

En anden tydelig indikator på at noget ikke stemmer er, hvis priserne har nogle underlige skæve beløb. Hvis du ser beløb som ender på øre-beløb med skæve beløb som 37, 59 eller noget i den stil, så bør du også være opmærksom. Danske beløb vil normalt ligge på hele kroner og ørebeløb som ender på 0 eller 5.

De skæve beløb stammer fra, at der har været en valutaberegning eller procentvis beregning ind over.

Praktiske informationer mv.

Det skal tydeligt fremgå på shoppen, du skal kunne finde oplysninger om blandt andet hvordan din bestilling vil blive leveret, betingelser for returnering, klageregler, refundering mv.

Det er på danske onlineshops påkrævet via ehandelsloven og Markedsføringsloven, at der informeres om blandt andet fortrydelsesret, adresse for returnering mv.

Betalingsbetingelser

Her er det vigtigt, at bruge sin sunde fornuft – hvis det virker mærkeligt eller du ikke føler dig sikker, så stop inden du betaler. De fleste shops angiver hvilke betalingskort som de modtager, danske shops tager som hovedregel mod Dankort og eDankort. Derudover tager efterhånden flere af dem også udenlandske kreditort som Visa, Master og enkelte er også begyndt at kunne klare Maestro.

En dansk webshop vil som oftest tilbyde at du kan betale med kreditkort, samt måske med andre betalingsmuligheder.

På udenlandske onlineshops vil der ofte være andre betalingsmuligheder, såsom PayPal som nok er en af de mest udbredte betalingsmåder i udlandet.

Vær opmærksom, hvis der ikke er betalingsmulighed med kreditkort, men måske kun med bankoverførsel eller anden form for overførsel til andre penge-instanser.

green-button-1241788

Af /
Tidligere indlæg Næste indlæg