I køkkenet

Hjemmelavede flødeboller

Så har jeg i weekenden igen forsøgt at lave hjemmelavede flødeboller, og det gik egentlig meget godt. Det er ikke fordi at de får en præmie for udseende, for det var i hvertfald ikke noget kønt syn, men smagen var fin og det er jo det vigtigste. Og øvelse gør mester, så jeg må bare fortsætte til de ser pænere ud – hvilket har fuld opbakning herhjemme.

Første gang jeg prøvede at lave flødeboller, valgte jeg den “nemme” løsning – hvilket også endte med at påvirke det endelige resultat. Istedetfor at koge en sukkersirup, valgte jeg at piske æggehviderne stive og tilsætte sukkeret. Det var ikke den bedste måde at gøre det på, skummet blev noget slattent og vådtede en del i de færdige flødeboller – hvilket ikke så så kønt ud og medførte at de blev temmelig klistrede i bunden.

Så nu var der indkøbt glucosesirup og jeg tog tiden til at lave den varme sukkermasse. Og det kunne også ses på resultatet af skummet, som efter 10 minutters hård piskning, havde en kompakt, sej og let glinsende konsistens.

Det største problem var dog at få chokoladen ud over skummet, uden at det blev helt ødelagt – hvilket ikke gik så godt. Troede optimistisk på at jeg forsigtigt kunne dyppe/rulle flødebollerne i chokoladen, men efter næsten at have tabt den første flødebolle ned i chokoladen så var den mulighed udelukket. Resultatet blev herefter forsigtigt at fordele den flydende chokolade over skumtoppene – ikke nemt men det lykkedes.

Floedeboller-daase

Opskrift til 24 små flødeboller:

300 gr økologisk marcipan
2 æggehvider
15 gr sukker
100 ml glucosesirup
3/4 dl vand
120 gr sukker
200 gr mørk chokolade
200 gr hvid chokolade
Frysetørrede hindbær
Lakridspulver

Rul marcipanen ud mellem 2 stykker bagepapir, så klistrer det ikke fast til kagerullen. Brug et glas i passende størrelse til bundene. Læg bundene på en plade og bag dem i ovnen ved 180 grader i ca. 6-8 minutter.

I en lille gryde varmes vand, sukker og glucosesirup op til 110 grader. Når sukkerblandingen er blevet varm, piskes æggehvider med 15 gr sukker – tilsæt den varme sukkermasse i en tynd stråle mens der piskes. Fortsæt med at piske på fuld kraft i ca. 10 minutter. Undervejs vil du kunne mærke at skummet bliver tykkere og mere sejt.

Jeg fordelte skummet i to skåle, og kom 2 tsk lakridspulver i den ene og 2 tsk frysetørrede hindbær i den anden.

Når bundene er kølet af, sprøjtes skummet ud i toppe på bundene. Lad flødebollerne stå i 2 timer, for at de kan sætte sig inden chokoladen kommer på.

Floedeboller-uden chokolade

Smelt chokoladen, og hvis det er muligt dyp toppene heri, ellers fordel chokoladen hen over  evt. med en pensel.

Lad chokoladen størkne, og så er det bare at sige velbekomme.

Floedeboller-blandet