Glimt fra hverdagen

Hvorfor kan italienere ikke køre med armen ud af vinduet ?

Italienere er kendte for at køre som en brækket arm og med hovedet under armen i bogstavligste forstand. Langt hovedparten af de italienske bilister, nok mest dem i den yngre del af alders-skalaen, kører bil med den ene hånd klistret op til øret – holdende en mobil mens de snakker og gestikulerer i stor stil (selvfølgelig med den anden hånd).

Det er en ting som hører med i gadebilledet, når jeg færdes på de italienske gader og stræder. Her er det naturligt med uventede og ikke mindst umotiverede sving og andre handlinger, høj fart, manglende signalering samt total manglende opmærksomhed på den øvrige trafik udover medpassagererne og selvfølgelig mobilen. 

Men en ting som på det sidste giver mig større og større frustrationer i trafikken, især her i de varme måneder, er nærmest i den helt anden grøft. Ja der er rigtig varmt i Italien i sommerperioden og der er da absolut brug for at rulle vinduet ned for at få noget luftcirkulation i bilen, hvis ikke der vælges at køre med aircondition. Men rigtig mange bilister – her menes mænd (endnu ikke set kvinder med denne vane), har den irriterende vane med at skulle køre med venstre arm ude af vinduet. Med dette betyder det naturligt nok, at venstre hånd ikke kan ligge på rattet og at der derved kun køres med en hånd på rattet. Det er for så vidt ok, hvis de da bare er istand til at køre bilen som de plejer dog nu kun med en hånd på rattet. Det er her filmen knækker for mig, for de kan åbenbart ikke både køre og have en arm ud af vinduet samtidig. Og slet ikke hvis der også skal rettes på håret eller mobilen skal checkes for om konen eller kæresten har sendt en sms om at maden er klar.

Køretempoet går nemlig drastisk ned, har mødt flere bilister både på motorvejen og landeveje som kører betydeligt under grænsen. Det er stadig ok, så længe de ikke er til gene eller sørger for at vi andre kan komme forbi, hvilket ikke alle italienske landeveje er super optimerede til.

Der skal da selvfølgelig være plads til alle på vejene, både dem som vil køre hurtigt og dem som gerne vil tage det stille og roligt. Min undren går blot på, den sammenhæng der er mellem en arm ud af vinduet = sætter farten betydeligt ned, og når armen kommer ind igen så går tempoet op igen. 

Lidt ligesom når de skal køre bil og snakke i mobil samtidig, men det kommer jeg tilbage til i et andet indlæg.