I haven

Tid til beskæring – Spiræa

De store hvide blomsterbuketter er forsvundet og nu er det tid til at beskære busken Spiræa. Det er nemlig det helt rigtige tidspunkt at beskære denne plante, selvom det virker noget brutalt at gå i gang med saksen lige efter at blomsterne er visnet væk.

Spiræa er en busk som efter blomstring begynder at danne grundlaget for næste sæsons blomsterknopper, så hvis du vælger at vente med beskæringen til efteråret, vil du dermed klippe de kommende blomsterknopper væk. Så derfor skal busken beskæres lige efter blomstring. Det er også nu at du har mulighed for at vurdere hvad der skal klippes væk – gamle og døde grene, grene som nærmest er ved at blive en helt lille busk i sig selv og bare at få trimmet busken så den ikke stikker af i alle retninger.

Vi har flere Spiræa-buske i haven, de var blevet for store, så ikke helt så pæne ud mere og så var det svært at slå græsset indenunder fordi de fyldte så meget. Så nu var det tid til at give dem en gang kraftig studsning.

Mange af de inderste stammer var ganske enkelt blevet for høje og uden gren- eller bladvækst så de er blevet klippet ned til en 15 cm over jorden. Der er blevet tyndet i de yderste grene, de var blevet meget forgrenede men uden at give blomster så blev fjernet. Samtidig er buskene blevet klippet så der er luft under dem og i en mere harmonisk form så de ikke vælter så meget ud over græsplænen men i stedet ligner en pæn busk. Det er dog vigtigt at der efterlades nogle af de bærende stammer så hele busken ikke bliver beskåret for kraftigt, da det kan give risiko for at planten ikke vokser så hurtigt og går lidt i stå.

Spiræa er meget velegnet som hæk, og hvem vil ikke nyde synet af en mur af hvide blomster i foråret – herefter vil den være fint dækket af grønne blade. Hvis du ikke allerede har en eller flere Spiræa-buske i haven, så kan de købes på planteskoler og havecentre.

Hvornår skal der beskæres ?

I forsommeren, som oftest i maj måned når blomsterne er visnet.

Lad være med at vente for så risikerer du at fjerne næste års blomster.

Hvordan skal der beskæres ?

Fjern grene som ikke sætter blade, eller ser døde ud. Skær store blomstrende grene ned til halvdelen. Tykke og gamle stammer klippes i jordhøjde. Efterlad 2 – 3 stærke grene uden beskæring.

Grenene blev klippet ned til de røde streger

Indlægget indeholder affiliatelink