I haven

Skal Hortensia beskæres ?

Jeg har altid hørt at man ikke skal beskære Hortensia-buske, de skal i stedet bare have lov til at passe sig selv og vokse. Nu er jeg så faldet over flere steder hvor der står at Hortensia skal beskæres, men at det ikke gælder alle varianter af Hortensia. Så hvad er så egentlig rigtigt eller forkert her, og skal jeg beskære mine Hortensiaer ?

Det viser sig at den almindelige Hortensia, som de fleste har i haverne og som vokser i overflod i Middelhavslandene, ikke umiddelbart har behov for at blive beskåret. Efter blomstring skal de visne blomster efterlades på planterne, de beskytter nemlig mod frostskader i løbet af vinteren – så ikke noget med at finde saksen frem og skære dem af, uanset hvor ikke særlig pænt det nu engang ser ud med alle de visne og brune blomsterhoveder. Jeg har selv stor lyst til at gå i krig med saksen og må hele tiden minde mig selv om at det er bedst for planten at lade være. Det er den eneste form for beskæring som jeg indtil videre har brugt på mine Hortensiabuske.

Men det ser ud til at det faktisk er en god ide at beskære sin buskhortensia, hvis man har sådan en i haven – dem har vi så to styk af. Vores buskhortensia, er dog ikke så store men har fået lov til at gro i alle retninger og står i et bed sammen med andre buske så de skal lige tilpasses i størrelsen. Så jeg har været i gang med beskærersaksen og klippet nogle af de største afstikkergrene ned i mindre længde, og derudover beskåret så busken får en mindre form med mulighed for at vokse, uden at blive dominerende og dække for de andre planter.

Hvid Hortensia