Kultur

Hvem var Vilhelm Hammershøi ?

En dansk maler som er kendt for sin afdæmpede malestil, primært kendetegnet ved motiver fra hans eget hjem og ofte med hustruen Ida som figur i de hjemlige omgivelser. Det kunne også være motiver fra steder i og omkring København samt i området omkring lejligheden på Christianshavn. Navnet Hammershøi lyder nok bekendt, men det er mere for den keramik som broderen – Svend Hammershøi formede og blev meget kendt for.

Vilhelm Hammershøi blev født i 1864 og døde i 1916, blot 52 år gammel. Han blev hurtigt fanget af at male, men det var ikke så meget personer, særprægede kompositioner eller et væld af farver som havde hans interesse. Det var istedet de afdæmpede nuancer, enkle og til tider meget minimalistiske motiver. Hans fokus var meget på komposition og lysets skiftende indvirken på motiverne. Han var en del af datidens danske malergruppe, som blandt andet også omfattede malere som

Sammen med hustruen Ida tog han i de tidlige år på insprationsture til udlandet, men det var det mere hjemlige som havde hans store interesse, og det er især stuerne i lejligheden i Strandgade nr. 30 som går igen i mange af hans malerier. Oftest tomme stuer med få møbler, hvor fokus har været på at fange lyset og stemningen i rummet.

Hammershøis malerier er især kendte for hans usædvanlige fokus på detaljer, brug af afdæmpede farver, meget præcise og stringente kompositioner, hvor også samspillet mellem lys og skygger spiller en stor rolle. Han kunne bruge timevis på at fange lige præcis det rigtige lysindfald fra vinduerne, eller bestemte tidspunkt på dagen hvor sollyset gav det perfekte skyggespil i rummet. Ikke mindst påvirkningen fra andre danske malere samt datidens europæiske malere, gjorde at Hammershøi udviklede sin egen minimalistiske tilgang til sine billeder. En personlig stil som i starten af hans karriere, ikke var særskilt anerkendt eller forstået, hvilket dog mange år senere skulle blive netop hans karakteristiske kendetegn og med til at sætte hans navn på listen over anerkendte danske malere.

Nogle af Vilhelm Hammershøis mest kendte værker er blandt andet:

“Interiør, ung kvinde set fra ryggen” malet i 1904. Et af Hammershøis mest kendte malerier, da det netop viser hans talent for at fange stemningen i sine indendørs kompositioner.

“Støvkornenes dans i solstrålerne” malet i 1900. Et maleri hvor man nærmest kan føle at man befinder sig i rummet og mærker solens stråler gennem de sprossede vinduer.

“Interiør med Ida i en hvid kjole” malet i 1909. Her viser Hammershøi hvordan han mestrer de afdæmpede farver i de få møbler og fremhæver hustruen Ida iført en enkel hvid kjole. En sammenhæng som går op i en større helhed, og samtidig har en tidsløs fornemmelse over sig.

Fotos er taget på Ordrupgård, hvor malerierne indgår i museets danske samling

Du kan opleve nogle af Vilhelm Hammershøis malerier på følgende museer i Danmark:

  1. Statens Museum for Kunst i København. Museet har en omfattende samling af Hammerhøis værker, inklusiv flere af hans mest kendte malerier.
  2. ARoS Kunst Museum i Århus. Her findes desuden en samling af Hammershøis værker.
  3. Ordrupgaard i Charlottenlund. På Ordrupgaard indgår flere af Hammershøi kendte malerier i museets danske samling.
  4. The National Gallery i London. The National Gallery i London er hjemsted for en større samling af europæisk kunst, herunder værker af Vilhelm Hammershøi.