I haven

Hybenroser – godt eller dårligt

Den anden dag havde vi en snak herhjemme om hybenroser, da vi netop har et par hybenbuske i haven. Snakken gik på om vi skulle bruge de modne hyben til noget og i så fald hvad – og ikke mindst om vi ville bevare buskene som de er eller holde dem nede for at de ikke pludselig har invaderet haven. Til det første var der enighed om at hybenfrugterne skulle bruges nu hvor mange af dem begynder at være godt modne, har en pæn størrelse og der er flere på vej. Der er allerede en del helt røde og mange med en orange farve så det er snart.

Hvis de skulle plukkes så var det også hastigt tid, for ellers ville rådyrene komme os i forkøbet. Uanset hvor mange torne der er på hybenbuskens grene så er rådyrene eksperter i at få nippe de modne bær af stilken uden problemer. Ikke at rådyrene ikke må spise hybenfrugterne, men hvis vi nu selv kan bruge dem til for eksempel marmelade, ville det også være at foretrække.

De modne hyben blev plukket, og manden gik igang med arbejdet med at få det kløende indmad ud. Det skulle så vise sig at være lidt af et pille-arbejde da frugternes størrelse gjorde at det var svært at få det ud samtidig med at der endte med ikke at være særlig meget frugt tilbage. Så det var meget tæt på at projektet blev opgivet, men stædigheden vandt til sidst og der kom 1 glas marmelade ud af den plukkede portion hyben.

Så nu venter vi tålmodigt på at de næste hyben får vokset sig større og så kan det være at der kan komme lidt flere glas marmelade ud af det. Men hybenbuskene får lov til at blive men skal beskæres jævnligt for ikke at de overtager pladsen fuldstændigt, for de sætter mange nye skude nedefra som skal fjernes – ellers er der hurtigt hybenbuske over det hele.

Konklusionen må være at hvis du vælger at plante hybenroser i haven, så er det en plante som skal holdes under opsyn for den gror meget. Det er samtidig en plante som netop på grund af sin grokraft og formeringsiver, er blevet særdeles upopulær på mange danske strande. Flere steder er de nemlig blevet plantet for at holde på sandklitterne men har med tiden totalt gået over gevind og så svære at styre, at de har presset andre planter ud af områderne.