I haven

Knibning af tomater

Vejret er perfekt og tomaterne gror med fuld kraft, men det betyder så at de sætter en masse nye skud – både i toppen af planten men også op langs stilken. Tomatplanterne har travlt med at gro for at kunne børe og danne de mange tomater som vi skal nyde.

Det betyder så også at de sætter mange nye skud, både opad men også på stammen – og ikke mindst i hjørnerne mellem stammen og de eksisterende grene. Disse nye skud – sideskud som de også kaldes, er med til at tage energi fra planterne på at danne de nye skud og blade, energi som planten ellers skal bruge på at danne blomster og tomater.

Derfor skal sideskuddene fjernes, de skal knibes som det hedder. Det er såmend fordi at man lige bruger 2 fingre til at fjerne det nye sideskud, lige knibe rundt om skuddet ved roden og så nippe det af.

De sideskud som skal fjernes er dem som dannes mellem hovedstammen og de eksisterende bladgrene.

På mit billede herunder, kan det ses at der er 3 sideskud – 2 på den venstre side af planten og 1 på den højre side. Disse 3 sideskud skal fjernes for at give planten ro til udvikle sig og forberede blomster, i stedet for at danne en masse blade.

Hvis det er en busktomat eller en Cherrytomat, så skal sideskuddene derimod ikke fjernes da det er med til at give plantens kompakte og lave buskvækst.

Tomatplante med sideskud