Kultur

Oplev Tysklands små byer

Noget tyder på, at de små tyske byer og det stille rejseliv trækker. Der, hvor bindingsværkshusene står side om side, de små spændende kunsthåndværkere med keramik, lokal smykkekunst og smukke tekstiler stadig sprudler, og hvor de gamle sidder på bænke og drøfter den vilde verden – som dog er langt væk. Når vi igen må rejse, ser det ud til, at mange danskere vil søge de mindre destinationer.

Danskerne vil til Tyskland på ferie i år, og for 82 % af alle respondenter i en ny YouGov-undersøgelse vil ”lokal kultur i mindre byer og på ukendte steder” være vigtigt på deres rejse (i meget høj grad, i høj grad eller i nogen grad), når der skal vælges feriedestination i 2021.

”Interessen for det stille, lokale liv, hvor tiden har stået stille, og hvor der er mulighed for både ro og fordybelse blandt de gamle mure, på brostenene og i den omkringliggende natur, er stor, når vi skal på ferie i år. Det hænger med stor sandsynlighed sammen med, at vi befinder os i en tid efter en pandemi, hvor vi måske er knapt så ekstroverte i vores måde at rejse på. Det må godt være lidt privat og lidt kontrolleret, så vi selv kan styre begivenhederne”, siger Bo Schou Lauridsen, turistchef i Tysk Turist Information.

Og man skulle næsten tro, at de mindre tyske byer i Tyskland er klar over denne genvundne interesse. I hvert fald er der masser af nyt men også godt og gammelkendt på tapetet at komme efter (når vi igen må rejse, red.). I den smukke badeby, Ahrenshoop, i Mecklenburg-Vorpommern gentages succesen med Naturklänge, som er en meget fin klassisk koncert på stranden. Den ligger i år den 4. september.

I Caputh i Brandenburg er de fleste besøgende tiltrukket af Caputh Slot fra Friedrich Wilhelm von Brandenburgs tid. Men der er meget andet at komme efter, blandt andet Einsteins elskede sommerhus. Herudover er der en ny udstilling med titlen: ”20 Jahre Heimatverein Caputh E. V.” fra den 3. april til den 15. august.

Guide over mindre men meget seværdige byer i Tyskland

Holzhausen: Stegte pølser på museum
Selvom landsbyen Holzhausen nær Erfurt ikke engang har tusind indbyggere, er der på ingen måde dømt ’dødens pølse’ her – Holzhausen er et populært lokalt rekreativt område ved foden af Thüringer Wald og betager med nogle nænsomt restaurerede bindingsværkshuse i centrum. Når vejret er solrigt, kommer mange turister til landsbyen for at bestige Wachsenburg, der troner højt over Holzhausens tage, til fods eller på cykel. Derudover fik den livlige landsby national berømmelse takket været det kuriøse Bratwurstmuseum, hvor du kan gå på opdagelse i Thüringens lækreste seværdighed og kulturskat ”Bratwursten”.

Thüringer Rostbratwurst i brød © Lookphotos / Ralf Schultheiß

Sieseby: Stråtage så langt øjet rækker
Sieseby omtales ofte som den smukkeste landsby i hele Schleswig-Holstein – og ikke uden grund. Især de overdådigt dekorerede huse med karakteristiske stråtage gør landsbyen så attraktiv. Derudover er der næsten ingen trafik her, da Sieseby kun har én hovedvej. Med andre ord ideelle betingelser for at udforske til fods og undersøge flora og fauna ved Schleiflodens munding. En stille gang gennem gammelt, levet liv og sprudlende, underfundig natur med blomster, busker og træer samt masser af dyreliv.

Vinlandsbyen Roßbach: Gå på vinsmagning langs landevejen
Vinregionen Saale-Unstrut i Sachsen-Anhalt er den køligste og nordligste vinregion i Tyskland. Her dyrkes vin med forbløffende delikatesse og en meget smuk integreret syre. Især dem, der er interesseret i en bred vifte af forskellige sorter, vil blive glade. Omkring 50 forskellige druesorter dyrkes af de 60 vinproducenter i området. Vinlandsbyen Roßbach er tilmed et perfekt udgangspunkt for at opleve området. Hvert år i pinsen finder Saale-Weinmeile sted, hvor du på den 6 kilometer lange tur fra Roßbach til kurbyen Bad Kösen kan gå langs vinmarkerne og nyde et glas hos de mange vinavlere, som alle skænker generøst ud af deres flydende druer.

Lübars i Berlin: En landsby midt i hovedstaden
Det er forbløffende, at der er et sted i umiddelbar nærhed af hovedstadsjunglen i Berlin, hvor verden har set ud til at have stået stille i nogen tid. Et sted, der også er med på vores liste over de smukkeste landsbyer og byer. Vi taler om Reinickendorf-distriktet i Lübars, hvor det traditionelle landsbyliv stadig opretholdes. De mange gamle bygninger i Lübars udstråler en behagelig ro, der står i skarp kontrast til den hektiske hverdag i hovedstaden. Ikke underligt, at mange berlinere kommer her for at slentre gennem landsbyen i et par timer, se dyrene græsse eller vandre i det nærliggende naturreservat.

Worpswede i Niedersachsen: Gallerier og museer på en perlerække
Siden en lokal kunstnerkoloni blev grundlagt i slutningen af det 19. århundrede, har adskillige kreative bosat sig i Worpswede, som da også har fået den positive mærkat ’kunstnerlandsby’. De naturskønne omgivelser omkring Teufelsmoor og Weyerberg virker inspirerende, da der er fantastiske kunstværker at beundre i flere gallerier og museer. Men bortset fra kunst og kultur inviterer bemærkelsesværdige bygninger, grønne haver og det tilsyneladende endeløse hedelandskab til at slappe af og få pulsen ned.

Worpswede: Gård i centrum af landsbyen © Tourist Information Worpswede / Birgit Nachtwey

Caputh i Brandenburg: Einsteins sommerhus
Brandenburg har mange smukke steder på landkortet, men byen Caputh, der hører under Schwielowsee, imponerer med sin ekstraordinære mangfoldighed på trods af dens landlige idyl. De fleste besøgende er oprindeligt tiltrukket af Caputh Slot fra Friedrich Wilhelm von Brandenburgs tid. Den omfattende park, der strækker sig til bredden af Templiner See, bør man heller ikke gå glip af. Under alle omstændigheder inviterer de omkringliggende søer til at nyde aktiviteter og afslapning i det fri – og i det våde element. Selv den berømte videnskabsmand Albert Einstein ser ud til at have elsket dette sted – og besøgende kan stadig besøge hans sommerhus lige i udkanten af skoven.

Udstilling: „20 JAHRE HEIMATVEREIN CAPUTH E.V.“ 03.04.2021 – 15.08.2021 

Ahrenshoop: En vaskeægte kunstnerkoloni
I den lille badeby Ahrenshoop i Mecklenburg-Vorpommern på den smukke halvø Fischland-Darß-Zingst er det ikke kun badegæster, der får deres våde drømme opfyldt, også naturelskere og kunst- og kulturinteresserede får en på opleveren. Det maleriske landskab omkring feriestedet ved Østersøen havde en magisk tiltrækningskraft på talentfulde kunstnere for mere end 100 år siden. Det, der begyndte med etableringen af en malerskole i 1894, sluttede for et par år siden med åbningen af stedets eget kunstmuseum. Ahrenshoop har helt sikkert fortjent sin plads på vores liste over de smukkeste landsbyer og mindre byer i Tyskland!

EVENT: Naturklänge 2021 d. 4.9.2021 – årligt tilbagevendende klassisk koncert på stranden.

Ahrenshoop: Alte Fischerhäuser im Nationalpark Vorpommersche Boddenlandschaft © DZT / Francesco Carovillano

Harzen: Kursted og urtelikør
Kurstedet Schierke i Harzen er et godt eksempel på de typiske landsbyer, der findes omkring Brocken. Nærheden til naturen, de små stejle gader og de gamle traditioner, som stadig kan ses, er blot nogle af grundene til, at mange besøgende associerer ’autencitet’ til denne landsby. Efter at have besøgt rådhuset eller kurstedet og prøvet den berømte urtelikør, bør man helt sikkert tage Harzens smalsporede jernbane op til Brocken fra Schierke togstation. Ruten fører gennem tætte skove og langs fine ski- og vandreområder op til det højeste bjerg i Nordtyskland.

Meersburg og Schlitach i Baden-Würtemberg: Stræk øjnene!
Takket være sin unikke placering på en skråning lige over Bodensøen har den lille by Meersburg nogle fremragende udsigtspunkter. Fra højtliggende udsigtspunkter har man den bedste udsigt over det gamle og det nye slot, over den fredede gamle bydel med snoede gyder og ud over aktiviteterne ved havnen. Nogle museer og kulturinstitutioner samt et godt kulinarisk udbud med regionale retter og vine fuldender billedet. Derudover sikrer det milde klima, som Bodensø giver, en ekstrem høj livskvalitet i den attraktive lille by. Der er to slotte at beundre i Meersburg.

Bodensee: Meersburg am Yachthafen © DZT / Jürgen Pollak

På trods af den lille størrelse på knap 4.000 indbyggere er byen Schiltach i Schwarzwald en uafhængig lille perle. Enhver, der nogensinde har stået foran det historiske rådhus, der udgør kernen i den fredede gamle bydel, vil nok nikke genkendende til, at dette er et af de smukkeste steder i Tyskland. Flere museer, mange begivenheder og gode muligheder for udflugter i den bjergrige omegn betyder, at den middelalderlige by aldrig ligger stille.

Begge landsbyer kan opleves på en bindingsværksrute, der udspringer ved floden Neckar og fører en gennem flere forskellige landsbyer til Bodensøen i Schwazwald. Her vil man endvidere støde på frugtbar landbrugsjord, stejle vinmarker, enge med farverige frugttræer, store skove såvel som uberørt vand, heder, maleriske bjerge og brede dale.

Fakta:
Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1.018 CAWI-interview med danskere i alderen 18 år+, i perioden 26.02-01.03 2021. 

Topbillede: © DZT/ Francesco Carovillano