Kultur

Så er det tid til de tyske julemarkeder

Mørke, efterår, november måned – så er det endelig tid til de hyggelige julemarkeder. Tid til at ose rundt blandt små træhuse som byder på enten lækre varme specialiteter, kunsthåndværk eller gode ideer til julegaver. Der er bare en helt speciel stemning og duft på de tyske julemarkeder, når duften af varm Glühwein blander sig med duften af brændte mandler, måske også af grillede pølser. Så er det at man begynder at glæde sig som et lille barn til at julen nærmer sig, til at pynte op i huset og haven, nyde lysene i mørket, lave juledekorationer og bare hygge mens det er koldt og mørkt udenfor.

I mange af de tyske byer, er der i november og december julemarkeder på byernes større pladser. Her er der pyntet op og findes et hav af de hyggelige små træhuse som sælger alt fra mad til tøj og meget andet. Gå på opdagelse i listen nedenfor og se om der er et af Tysklands julemarkeder som måske kan friste til en udflugt mens julestemningen lige så stille sniger sig ind.

Lübeck

Byen Lübeck ligger ikke langt fra den danske grænse og giver derfor mange danskere mulighed for at besøge et af Tysklands mange julemarkeder. Julemarkedet i Lübeck er så populært, at byen har fået tilnavnet ’Nordens juleby’. Julemarkedet finder sted i Lübecks gamle bydel, hvor byens 700 år gamle rådhus danner en perfekt kulisse.

Julemarked i Lübeck ©LTM/ Olaf Malzahn

Nürnberg

Tysklands mest berømte julemarked er Christkindlmarkt i Nürnberg, og her meldes også klar til julen 2021. Forberedel-serne har været i gang i flere måneder. I år bliver markedet udvidet til at omfatte flere områder af Nürnberg for at forhindre, at for mange mennnesker samles på samme sted og det bliver svært at holde tilstrækkelig med afstand. Derudover indføres også ensretning, så det er med at holde øje med skiltene.

Chriskindlmarkt i Nürnberg ©floriantrykowski.com/ Florian Trykowski

Julemarkeder i Niedersachsen

Også i Niedersachsen, der heller ikke ligger langt fra Danmark, er der givet grønt lys til julemarkederne i byer som Hannover, Braunschweig og Wolfsburg.

Når der er styr på julegaverne, lokker området Autostadt, som om vinteren forvandles til et fantastisk vinterlandskab med masser af strålende lys og en stor skøjtebane.

I Braunschweig er julemarkedet samlet omkring byens domkirke og borgen Dankwarderode, som udgør den historiske kulisse for byens historiske julemarked, der går helt tilbage til år 1505. Fra byens 61 meter høje rådhustårn kan synet af julemarkedet nydes.

Hannovers indre by et blandt Tysklands bedste shoppeområder og er oplagt til juleshopping. Den gamle bymidte med de mange bindingsværkshuse og den gamle Marktkirche bliver i adventstiden omdannet til et stort julemarked med masser af boder, der sælger keramik, legetøj, julepynt etc.

Julemarkedet i Hannover ©HMTG/ Lars Gerhardts

Juletraditioner stammer fra Tyskland

Mange af de juletraditioner, som vi i dag kender og elsker, stammer faktisk fra Thüringen, og der er da også en helt særlig julestemning i delstaten, som kaldes ’Tysklands grønne hjerte’. Det var Adelheid von Sachsen-Meiningen fra Türungen, der i en kort årrække var dronning i England, som importerede et juletræ til England for at glæde sine nevøer og niecer. Det blev juletræets første skridt mod udbredelsen til resten af verden.

Selve traditionen med at hænge pynt på det grønne juletræ, stammer oprindeligt fra Thüringen – fra en lille by ved navn Lauscha. Her begydte byens glaspustere nemlig at lave julepynt af glas til at hænge på træets grene. Heldigvis kan man stadig finde den fineste julepynt i glas.

Dom og julemarkedet i Erfurt ©Erfurt Tourismus & Marketing GmbH/ Matthias F. Schmidt

Hovedstaden i Tysklands grønne hjerte hedder Erfurt, og julemarkedet her hører til de smukkeste og mest idylliske i Tyskland. Julemarkedet i Erfurt har normalt cirka 200 boder, og naturligvis er traditionelle julestollen og Thüringens berømte bratwurst et must på markedet, hvis højdepunkt – i bogstavelig forstand – er det cirka 25 meter høje juletræ.

Julemarkeder i de store byer

I Tysklands store byer som Berlin, Frankfurt og Stuttgart er forberedelserne til årets julemarkeder i fuld gang. I Tysklands hovedstad er der en hel vifte af julemarkeder at vælge imellem – fra det traditionelle på Alexanderplatz med skøjtebane til det smukke julemarked på Gendarmenmarkt, som ligger mellem den tyske og franske kirke. I de mange boder er der eksklusivt håndværk, julepynt, souvenirs samt mad og drikke, ellers går det som bekendt ikke – og slet ikke i december.

Julemarkedet i Berlin på Gendarmenmarkt ©Getty Images/ querbeet

Julemarkedet i Frankfurt kan dateres helt tilbage til året 1393 og markedet tiltrækker årligt mere end tre mio. besøgende, som kommer for at nyde byens julepyntede bymidte som er udsmykket med tusindvis af lys. Der plejer at være over 200 boder, som sælger klassisk trælegetøj, juledelikatesser og meget andet godt. Julemarkedet er kendt for sin historiske karrusel med heste udskåret i træ.