I køkkenet

Menuen nytårsaften


Så er vi kommet ind i 2011,  juleferien er slut og hverdagen har holdt sit indtog igen. Weekenden er blevet brugt på at få slappet af og forberede sig på at mandagen nærmede sig igen.

Menuen for middagen nytårsaften bød på indbagt kalvemørbrad (se opskriften længere nede) med hasselback-kartofler, bretagne-sauce samt champignoner stegt i karry. Desserten var en lækker sherry-fromage med chokolade-stykker – tilberedt af svigermor.

Når det gælder indbagte ting, så er det jo oplagt at det skal dekoreres med noget mønster på toppen, og hvad er mere nærliggende en nytårsaften end selvfølgelig at skrive det nye årstal på dejen, måske ikke så specielt fantasifuldt men en impulsiv ide.

Godt smagte det ihvertfald, kødet var dejligt mørt, kartoflerne bagt lige tilpas og champignonerne med et godt bid af karry. Efter lidt slåen mave var det så tid til det afsluttende punktum nemlig desserten, en perfekt afslutning på et dejligt måltid.

Vinen til dette måltid var en blød og afbalanceret Vino Nobile fra Toscana og som passede rigtig godt til kødet og tilbehøret.

Opskrift på indbagt mørbrad til 6 personer:

1 stk kalvemørbrad – ca. 800 gr.
1 dl lun mælk
20 gr gær
50 gr smør
0,5 dl lunt vand
5 dl mel
Lidt salt
1 æg til pensling

Start med at lave dejen, udblød gæren i den lune mælk.
Tilsæt smeltet smør, vand, mel og salt og ælt det hele godt ssammen. Lad dejen stå et lunt sted, tildækket og hæve til ca. dobbelt størrelse.

Puds mørbraden af for sener og hinder. Brun mørbraden i en stor gryde med smeltet smør.

Rul dejen ud til en firkant, som er så stor at den kan nå hele vejen rundt om mørbraden – både i længden og i bredden. Pensl kanterne med sammenpisket æg.

Placer dejen henover den brunede mørbrad, og fold enderne ind under mørbraden, luk enderne pænt i hver ende og sørg for at de er lukket helt til. Gem lidt dej til pyntning.

Læg den indpakkede mørbrad i en bradepande og pynt evt. med udskårne motiver eller tal i den sidste rest dej. dekorationen limes på med det sammenpiskede æg.

Mørbraden steges i en ovn ved 200 grader i ca. 40-45 minutter indtil stegen er mør.

Tilberedning af tilbehør:

Kartofler til 6 personer skrælles, og på den øverste halvdel snittes riller af ca. 2 mm’s tykkelse, snittene skal gå ca. halvvejs igennem kartoflen. Placer kartoflerne i en bradepande og pensl dem med smeltet eller flydende smør. Bages i ovnen på 200 grader i ca. 45 minutter.

500 gr champignoner renses for jord og roden skæres af. Skær champignoner i kvarte eller halve, afhængig af størrelsen. Smelt smør på en pande og tilsæt karry, herefter tilsættes champignoner som steges til de er møre.