DIY

Lav dine egne tomatfrø

Jeg har en del tomatplanter og har læst flere steder at man kan tørre og gemme frøene fra tomaterne. Umiddelbart var min tanke at det var et for stort arbejde, i forhold til at kunne købe frøene klar til brug. Der er også nogle som skærer skiver af tomaterne, og lægger dem i jorden for at kernerne så kan spire – men det er nu engang svært når tomaterne er der nu og der først skal forspires en gang i februar. Så derfor har jeg besluttet mig for at prøve at tørre tomatfrø som så kan gemmes til næste års tomatsæson.

Mit eksperiment med at tørre tomatfrø er ikke baseret på mine egne tomater da de ikke er helt klar endnu, men istedet baseret på kernerne fra San Marzano-tomater som var købt til at lave passata af. Hvad var så mere oplagt end at gemme de mange kerner, istedetfor at de bare blev smidt ud. Det ville da være dejligt at kunne producere sine egne San Marzano-tomater til madlavningen, henkogning mv.

Da jeg ikke kendte processen i detaljeret, måtte jeg lige tage Internettet i brug og kom frem til 2 fremgangsmåder. Den ene og nemme metode var at skylle kernerne fri for det meste indmad, derefter lade dem tørre på køkkenrulle hvorefter det hele gemmes tørt. Den anden metde, og lidt mere tidskrævende omfatter fermentering af kernerne, der betyder at kernerne får lov til at ligge i vand i nogle dage indtil de gærer. Herved smider de selv det snask/hinde som sidder omkring kernerne, efterfølgende skal de tørre og er dermed klar til at blive gemt. Fermenteringen skulle også være med at gøre frøene mere spire-dygtige samt mere holdbare.

Hvad blev der brugt:

Et glas eller syltetøjsglas
Kaffefiltre
Husholdningsfilm
En si

Trin 1:

Halver tomaterne og skrab indmaden ud med en ske, skyl kernerne så det meste af indmaden fra tomaten kommer væk. Læg kernerne i et glas og hæld vand i så de er godt dækket. Nu lægger kernerne sig op i vandoverfladen.

Sæt husholdningsfilm på glasset, sørg for at det sidder godt fast. Prik et par huller i filmen. Lad glasset stå i 3 dage, indtil der dannes mug på toppen.

Dag 1 – tomatkerner lagt i vand

Trin 2:

Efter at glasset med tomatkerner har stået i 3 dage, har kernerne lagt sig på bunden af glasset. Derudover har der lagt sig et meget tyndt lag mug på toppen af vandet, samt vandet har fået et lidt mere grumset og uigennemsigtigt udseende.

Dag 4: grumset vand og tomatkernerne ligger på bunden af glasset (undtagen en enkelt afstikker)

Indholdet af glasset hældes nu over i en si, og skylles med rindende koldt vand. Sørg for at tomatresterne bliver helt fjernet fra kernerne uden at mase dem.

Kerner inden skylning
Efter skylning

Trin 3:

Dup frøene let med et stykke køkkenrulle, bare lige for at få det værste væde fra samt evt. sidste rester af tomatindmad.

Fordel frøene på et kaffefilter, sørg for at de ligger enkeltvis og ikke klistrer sammen så de tørrer hver for sig. Lad kaffefiltret ligge på et tørt sted, og ikke i direkte sol. Når frøene er helt tørre, kan de kommes i en lille pose eller kuvert så de er klar til næste sæson.

Sørg for at fråene er helt tørre, så de ikke risikerer at rådne inden de skal bruges til nye planter.