I køkkenet

Test af kageringe

Sponsoreret – teksten i dette indlæg er udelukkende min holdning og ikke præget af forhandleren af produkterne.

Jeg kan godt lide at bage kage, og har bagt kager siden jeg kunne finde rundt i et køkken. Dengang var det som regel sandkage i en eller anden variant, eller kage i en springform, nemt at håndtere i en stor form. Efterhånden er det blevet til mange kager i årenes løb, dog har der ikke været bagt så meget i den senere tid men nu er der kommet gang i bagningen igen.

Bagning er også blevet super populært og der findes masser af spændende udstyr og grej i alle afskygninger. Det bringer mig derfor lige til formålet med dette indlæg, det er nemlig en test af 2 runde bageforme fra webshoppen dinkageverden.dk.

De testede forme

Formene til test er runde kageforme eller bageringe – mærkerne er ibili og patisse, som begge er producenter indenfor køkkenudstyr.

Umiddelbart er der både visuelt og mærkbart forskel på de 2 typer bageringe, ibili er tykkere i metallet og føles også en anelse tungere. ibili-ringen er 6 cm høj og med en diameter på 7 cm, patisse-ringen er 5,5 cm høj og har en diameter på 6,8 cm – så en my mindre end ibili.

I forhold til udseende og design, så har patisse-ringen en klar fordel foran ibili – idet den har et rent og børstet finish på indersiden af formen. Hvilket jeg tænker har den fordel, at indholdet ikke sætter sig så godt fast på indersiden af formen – uanset om det er dej, creme eller hvad det nu måtte være.

Nu drejer det sig om runde forme så det kræver også at der er en lukning et sted – hvilket der selvfølgelig også er. Desværre har ibili-ringen en overlappende lukning, hvilket nok kan give en ikke så pæn kant ned langs siden hvis der fyldes mousse eller creme i som skal stivne.

Vurdering ved brug

Til denne test, havde jeg valgt at der skulle laves små portionslagkager med farvede bunde og en creme imellem. Det ville give mulighed for at teste hvordan formene holder på indholdet og hvordan de føltes undervejs i testen.

Ringene blev som det første brugt til at skære bundene ud, så de havde den nøjagtige størrelse som passede til hver af ringene. Her var ibili-ringen den som havde nemmest ved at skære igennem den færdigbagte og stadig bløde sukkerbrødsdej. Med patisse-ringen fik den ikke altid lige skåret dejen helt igennem, så der skulle lige trykkes og drejes lidt mere for at det lykkedes. Formen har en lidt mere afrundet afslutning på kanterne som gør den ikke så velegnet som udskærer. Men ikke umiddelbart et større problem, det krævede blot lige lidt mere opmærksomhed.

Næste skridt var, at opbygge lagkagerne med skiftevis bunde og creme. Så nederst blev der lagt en bund svarende til størrelsen af ringen, efterfulgt af et lag creme – cremen var på dette tidspunkt tyktflydende og havde ikke sat sig endnu. Efter et par lag med bunde og creme, begyndte der at dukke et par dråber creme frem under den nederste kant af ibili-ringen – heldigvis holdt de sig til de 2 dråber og blev ikke meget større. Men lidt irriterende hvis indholdet blot er lidt mere flydende og med risiko for at trille udenfor formen, til gengæld holdt patisse-ringen sig tør og havde ingen uheld.

Da kagerne skulle ud af formene, måtte jeg lige bruge en kniv til at løsne dem fra kanten men det var nok mere min egen skyld fordi at jeg ikke havde ventet med at samle dem til cremen havde sat sig noget mere. Efter at kagerne havde sat sig i køleskabet, var patisse-formen lidt lettere at løsne.

Samlet vurdering

Begge bageforme lever op til deres funktion, de er nemme at arbejde med og i forhold til at fylde dem med kagebunde og creme gik det fint. De stod sikkert på spækbrædtet uden at være i risiko for at vælte, heller ikke når jeg flyttede rundt på spækbrædtet.

Hvis jeg skal vælge den af formene som jeg foretrækker, så er det patisse-formen. Det er dels fordi at den har en usynlig samling samt at den ikke føltes så tung som ibili-formen. Men vi er ude i småtings-afdelingen for ibili-formen har fordelen at den lige er det højere, så at der kan arbejdes mere i højden med at samle en kage.

Når jeg en anden gang skal bruge ibili-formen, vil jeg nok vælge at beklæde den indvendigt med et stykke plast for at undgå at samlingen i metalformen bliver synlig.

Men ellers er begge forme et godt bud på runde forme som kan bruges til både kager eller desserter, men tænker også at de godt kan bruges til at anrette risretter eller grøntsagstilbehør i for at få en pæn form.

Links til formene

Bageformene kan købes hos webshoppen dinkageverden.dk som tilbyder en masse spændende tilbehør, udstyr og redskaber til bagningen.