DIY

Formering af pilea

Jeg har fra en kollega, fået en god håndfuld stiklinger fra planten pilea, tallerkenplante eller elefantøre som den også kaldes i mere dagligtale. En fin lille plante som ifølge kollegaen, har en tendens til at blive rimelig stor hvis den får lov til det. Stiklingerne var af blandet størrelse, hvilket var fint for jeg ville gerne have nogle plantet i små potter så de kunne stå i en smal vindueskarm. Det er ikke en plante som jeg har haft før, men har selvfølgelig set den mange andre steder så er spændt på hvordan mit lille projekt med formering og plantning af stiklingerne kommer til at gå.

Efter at have læst lidt om planten, så tyder det på at være en forholdsvis nem plante at have stående og ikke mindst så formerer den sig nemt, så få planter kan hurtigt blive til mange. Umiddelbart så kræver den ikke det store – godt med lys uden at stå i for meget direkte sollys, vil gerne tørre lidt ud imellem vandinger – det kan da ikke kaldes at være besværlige planter. Hvis den skal blomstre, så skal den stå køligt i løbet af vinteren – det skal ihvertfald prøves, kunne være sjovt at se hvordan blomsterne ser ud.

Flere af de små af stiklingerne kom i mindre glaskrukker og de to største stiklinger blev plantet sammen i en urtepotte.

Alle stiklingerne var fine og rene for jord, enkelte med lidt begyndende rodnet. Krukker og urtepotten blev fyldt med frisk pottemuld, et hul boret i midten med en pegefinger. Herefter blev stiklingerne sat ned i hver sit hul, fyldt til med mere pottemuld som blev presset let sammen omkring planten. Til sidst lidt vand så at jorden kunne blive fugtig og samle sig, og ikke mindst give fugtighed til danning af nye rødder.

Stiklinger med lidt rødder på
Urtepotte med frisk pottemuld
Omplantet pilea – her med 2 stiklinger sammen