DIY

Formering af hjerteranke

Jeg har en hjerteranke som har fulgt mig igennem mange år og overlevet flere flytninger, det er gået lidt frem og tilbage med den. Nogle perioder har den ikke haft det så godt og andre gange så har den bare groet men den har brug for godt med sollys og der er kontant afregning hvis den ikke får det. Så bliver bladene afblegede at se på og i sidste ende bliver hele planten trist at se på. Resultatet har derfor været at klippe alle de visne stængler af og vente på at den fik gro-energien tilbage.

Efter den seneste flytning, er den da også bare blomstret op – stænglerne groede hurtigere end jeg kunne nå at vikle dem rundt om klatrepindene. At planten har det godt, har også resulteret i nogle fine bobler eller små kugler omkring bladene. Ud fra kuglerne begyndte der også lige så stille at gro nye stængler og blade, så det nærmest var nye planter på den oprindelige plante. Hvorfor ikke bruge en af disse kugler med tilhørende stikling – de må da kunne give en ny plante, de er da ihvertfald godt på vej. Og en ekstra hjerteranke kan sagtens få plads et sted i huset.

De sjove kugler med nye stiklinger
Stiklingen er klippet lidt under det næste bladsæt

Den stikling som jeg brugte, var den nederste kugle med tilhørende lille nyt skud. Så den blev klippet af på stænglen midtvejs op til de næste blade, så de ikke tog skade.

Stiklingen er plantet i god pottemuld

Herefter blev stikling sat i lille krukke med pottemuld, så kuglen blev dækket med jord. Jeg ved ikke om det er den rigtige måde at gøre det på men nu ser jeg hvad der sker og om det virker.

Nyt skud til højre og små blade på den oprindelige stikling

Yes, det ser ud til at virke. Efter lidt over en uge, er der dukket et lille nyt skud op med de karakteristiske små hjerteformede blade for enden. Nu skal den bare have lys og vand så den kan vokse, og på et tidspunkt hjælpes hen til buen som den skal gro op af (her har jeg brugt en pind fra et piskeris som alligevel var faldet af). Selve den oprindelige stikling er også groet, og der er ved at dannes små nye blade.

Så det er en succes, og nu kan jeg bruge stiklingerne til nye planter.