Lav dit eget påskepynt
Ligesom ved juletid, så indbyder påsken til at lave sit eget påskepynt som kan lyse op i en tid hvor solen ikke helt er kommet frem endnu og hvor vi trænger til lys og farver efter vinterens mørke.
Så hvorfor ikke bruge lidt tid på at klippe, klistre, male eller hvad du nu har lyst til og kreere dit helt eget personlige påskepynt til stuen. Det kræver da heller ikke så mange materialer at lave forskelligt påksepynt, mange af materialerne har du nok i forvejen derhjemme.
Jeg synes, at det er hyggeligt at sidde og nørkle med at lave både jule- og påskepynt, og så give det sit helt eget unikke præg som kun findes i et eksemplar. Så er det også en god anledning til, at supplere samlingen af påskepynt – der er altid plads til nye kreationer og det nye kan sagtens blandes med det gamle.
En af de nemme og enkle ideer – hvor børnene også kan være med er, at pynte små styroformæg med garn.
Find nogle forskellige farver af bomulds- eller uldgarn, find gerne nogle glade, spraglede farver samt ikke at glemme lidt gult garn – det er jo påske.
Med en limstift påføres lim på den ene ende af ægget hele vejen rundt, placer enden af det valgte garn i limen i bunden af ægget eller hvor du ønsker at garnet skal sidde. Vikl nu garnet rundt om ægget, for hver omgang lægges garnet tæt op af den foregående omgang. Når du ønsker at skifte farve, klippes garnet over og enden på det nye garn lægges i forlængelse af enden på det foregående, og der vikles rundt indtil ny farve ønskes. Fortsæt indtil ægget er dækket af så meget garn som du ønsker, hele ægget behøver ikke at være dækket – det er helt op til dig.
I toppen af ægget påføres en limklat og et stykke snor foldes dobbelt og enderne sættes fast i limen. Vent med at hænge ægget op til limen er tør og du er helt sikker på at stroppen sidder godt fast.
En anden ide kan være at farve og dekorere almindelige æg, som herefter kan pynte på påskebordet, til morgenmaden eller gemmes forskellige steder ude i haven hvorefter familiens medlemmer skal finde hvor påskeharen har gemt æggene.
Æggene skal koges så de er hårdkogte, herefter afkøles de så de er til at holde på.
Æggene kan nu dekoreres med vandfarve i alle mulige mønstre og farver.
Hvis ikke ønsker at bruge vandfarve, kan du bruge ting som du alligevel har i køkkenet. Det kan for eksempel være teblade eller tebreve, hvor der laves en kraftig portion som får lov til at trække så den bliver helt mørk. Lad teen køle af, og dyp nu æggene i den kolde te med en ske. Teen vil nu sætte sig på æggenes skal og give farve, ægget dyppes flere gange i teen afhængig af kraftig du vil have – lad farven fra den forrige dypning tørre før du dypper ægget igen.
For at få en lilla farve kan du bruge saften fra de syltede rødbeder, bare pas på fingrene for de bliver nemlig også farvede af rødbedesaften.
Til en blå farve kan du mose en god håndfuld blåbær med 1 glas vand og herefter si blåbærresterne fra.
Til en gylden farve, kan du groft snitte en håndfuld gule løg, koge dem med 2 glas vand i ca. et kvarter hvorefter der tilsættes 2 spsk hvidvinseddike. Fjern løgresterne inden vandet bruges.
Inden æggene dyppes i den pågældende farve kan der f.eks vikles tørrede blade omkring æggene, bladene holdes fast med en stump garn, farven vil nu sætte sig udenom bladene og der vil danne sig et hvidt mønster der hvor bladene har siddet.
God fornøjelse !