I køkkenet

Rabarbersuppe

En klassisk sommerret i mit barndomshjem – om sommeren blev der serveret kold rabarbersuppe til dessert, gerne med kammerjunkere til. Heldigvis havde vi masser af rabarber i haven, hvilket trods alt gjorde det noget nemmere og ikke mindst billigere for der bliver brugt en del rabarberstængler til en suppe. En elsket og dejlig tradition som vi her i hjemmet gør vores til at bevare og videreføre.

Når de friske og nye rabarber begynder at dukke op af jorden og er klar til brug, bliver de fine stilke brugt til rabarberkompot eller bagværk. Når stilkene begynder at blive tykkere, begynder marmelade produktionen – gerne i kombination med jordbær. Hvorimod de grove og tykke stængler er perfekte til grød, saft eller suppe. Til både saft og suppe, er det lige meget hvor grove stænglerne er, for de skal bare koges helt ud og så sies bagefter.

Det er en smagssag hvor flydende man ønsker sin suppe, jeg kan godt lide at den har lidt tykkelse men ikke for meget.

Det er vigtigt at vælge de rabarberstængler som har en del rød farve, for ellers får suppen ikke sin karakteristiske røde farve og bliver bare en lidt mere bleg udgave.

Rabarbersuppe

En god og læskende sommerdessert, som dog også kan spises som eftermiddagsmåltid. Spis den evt. sammen med kammerjunkere.
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet tid 30 minutter
Ret Dessert
Antal 4 personer

Ingredienser
  

  • 1,5 kg friske rabarber
  • 3 l vand
  • 400 gr sukker
  • 2 spsk geleringsstivelse

Sådan gør du
 

  • Rabarber skylles, den hvide bund skæres fra og resten af stænglen skæres i ca. 1,5 – 2 cm brede stykker.
  • Rabarberstykkerne kommes i en stor gryde sammen med vandet. Gryden varmes op til kogepunktet, lad det stå og småkoge indtil rabarberne er kogt ud.
  • Kom de kogte rabarber over i en si eller saftklæde, og lad saften dryppe igennem. Du kan evt. ryste sien ind imellem, men lad være med at mase rabarberresterne ud for så bliver saften bare grumset og uklar. Du kan med fordel si rabarberresterne over et par omgange, så al saften kommer ud.
  • Hæld saften over i en gryde og varm saften næsten op til kogepunktet. Tilsæt sukker og lad det blive opløst.
  • Bland gelerings-stivelse med lidt sukker og tilsæt det til suppen, lad det få et hurtigt opkog. Brug en ske til forsigtigt at fjerne eventuelt skum som har lagt sig ovenpå suppen.
  • Hæld suppen over i en skål og lad den køle, drys evt. med sukker så der ikke dannes skind på overfladen.

Noter

Hvis stilkene ikke er for grove, kan du gemme rabarberresterne og bruge dem i en marmelade sammen med for eksempel jordbær.