I køkkenet

Test af flúte-forme

Sponsoreret – teksten i dette indlæg er udelukkende min holdning og ikke præget af forhandleren af produkterne.

Flútes er et varemærke for Frankrig, men det er ikke ensbetydende med at de kun bages der – heldigvis er flúte blevet et almindeligt bagværk i mange lande. Det er dog nok ikke det som der bliver bagt mest af i mange hjem, men istedet noget som mange vælger at købe hos bageren.

Flútes er ikke et bagværk som jeg har gjort så meget i, jeg ved ikke hvorfor men det er nok mest blevet ved tanken fordi det lød lidt for besværligt og tog lang tid. Men egentlig lidt fjollet, for det tager jo ikke meget længere tid end at bage et franskbrød.

Denne artikel kommer til at handle om forme til bagning af flúte, da jeg har fået mulighed for at afprøve 2 flúte-forme af forskellige mærker. Jeg vil teste de 2 formes funktionalitet og bageevne ved at bage samme type flúte – en klassisk Baguettes i begge forme. Det giver samme vilkår for begge forme – samme hævetid og ikke mindst samme bagetid og temperatur i ovnen. Så forudsætningerne til formene er helt ens, så det er spændende at se hvordan de klarer det.

De testede forme

Den ene form er af mærket ibili og den anden form af mærket patisse, jeg kendte intet til de 2 mærker og har ikke prøvet at bruge flúte-forme før, så der er ingen forud kendskaber eller tips til bagning eller håndtering af formene

Formene er tæt på at være identiske når det gælder udseende, der er kun lige et par millimeters forskel på størrelsen. Der er plads til 4 flútes i en passende længde. Begge forme har en pæn non-stick belægning, dog virker belægningen på patisse-formen en anelse kraftigere. ibili-formen havde en plastic-krog siddende, jeg var lidt i tvivl om formålet var at den var til ophæng i en butik eller at man kan hænge den op på en knage i køkkenet. Plastic-dimsen blev dog klippet af, da det var uklart om den kunne klare høje varmegrader i en ovn, så for at undgå eventuelle uheldige smelte-episoder eller andet uventet under bagningen blev den fjernet.

Vurdering før bagning

Funktionalitetsmæssigt så ligger de 2 forme helt op af hinanden, de har begge identiske hul-perforeringer med næsten samme størrelse huller og afstand imellem. Der er dog en forskel i selve materialet, hvor patisse-formen føles mere solid og kraftig i metalformen – hvorimod ibili-formen føles en anelse tyndere i tykkelsen på metalpladen og mere bøjelig.

Dejen til de pågældende flútes blev efter første hævning, formet til aflange pølser og lagt i hver sin flúte-form. Dejen klistrede ikke fast og lå fint i rillerne. Efter denne hævning havde dejen fået en fin form, uden at flyde ud over kanten – det var jo ikke helt til at vide når det nu er første gang med rigtige flútes-forme. Men formene holdt fint på dejen, flútene var nu klar til at få skåret skrå snit og en tur i ovnen.

Vurdering efter bagning

Det spændende resultat kommer efter at formene har været en tur i ovnen ved 250 grader, hvordan har de mon klaret varmen. Da formene med de færdigbagte flútes skulle ud af ovnen, var patisse-formen nemmere at håndtere, hvorimod ibili-formen var lidt mere bevægelig hvilket ikke er det mest praktiske når det drejer sig om en brandvarm form med 4 ligeså varme flútes med risiko for at tabe det hele på gulvet fordi formen ikke er så stabil at holde på.

Med patisse-formen derimod gik det fint med at tage den samt flútene ud af ovnen og stille på et stort spækbrædt.

Efter at formene havde kølet ned, viste det sig at ibili-formen var blevet noget skæv efter turen i ovnen – 2 af hjørnerne stod pludseligt og svævede 1 cm over bordpladen. Ikke det bedste tegn efter kun at have været i ovnen 1 gang. Derudover ser det ud til at der er kommet et par små ujævnheder i belægningen, de er godt nok meget små og kan måske være opstået under produktionen men nu er min bekymring om de vil fortsætte med krakelere og hvad der ellers vil ske hvis de kommer i ovnen igen ved høj varme.

Patisse-formen derimod holdt formen helt perfekt og ser lige så fin ud efter en tur i ovnen som inden formen blev taget i brug. Den skulle blot lige rystes for at få overskydende mel af, så er den klar igen til næste produktion af flútes.

Samlet vurdering

Den foretrukne flúte-form er uden tvivl mærket patisse, det virker bare mere solidt og stabilt end ibili-formen. Jeg kendte ikke til prisen på de 2 forme, før jeg gik igang med testen så vurderingen er udelukkende lavet ud fra førstehånds indtrykket samt hvordan de klarede sig gennem bageprocessen.

Gældende for begge forme så er funktionaliteten fin, her var der absolut ingen forskel på om det var det ene eller andet mærke. Flútene hævede fint i formen, de mange små huller gav luft til dejen under bagningen, og gav den karakteristiske nubrede bund på undersiden.

Efter testen er der blevet bagt endnu en anden variant af flútes, og her blev der udelukkende brugt patisse-formen som er favoritten her i huset, når der skal bages flútes.

Links til formene

Begge forme kan købes hos webshoppen dinkageverden.dk som tilbyder en masse spændende tilbehør og redskaber til bagningen.

Flúte-form patisse

Flúte-form ibili