Oplevelser

Bovbjerg Fyr

Egentlig var Bovbjerg Fyr ikke formålet med turen men det endte med at blive et pitstop da vi alligevel var i omegnen. Et godt pitstop, for udover naturen og en fantastisk udsigt over Vesterhavet så fik jeg endelig set det fyr i realtime som vi har stående som lille model fra TripTrap.

Et fyr som står flot og markant midt i den barske vestjyske natur, tæt på skrænten ned mod stranden ved Vesterhavet. Med en for danske fyr, ikke helt så almindelig farve – det er nemlig rødt, en dyb rød farve som passer perfekt til selve fyret og de tilhørende bygninger. I de bygninger som nok engang har været hjem for fyrmesteren og hans familie, er der i dag en cafe, et lille museum samt en udstilling med forskelligt kunsthåndværk.

Fyret blev bygget i 1877, og var dengang et af de allerførste af flere fyr som blev opført langs den jyske Vestkyst. I dag kan man finde en perlerække af fine fyr, når man tager en tur ned af kysten. Bovbjerg Fyr fungerer fortsat som fyr, dog uden at have en fyrmester boende til at varetage fyret da det idag ejes af Søfartsstyrelsen i forhold til den øverste del som fungerer som fyr. Fyrets farve er ikke helt tilfældig, for de fleste danske kirketårne er traditionelt kalket hvide og da der i forvejen lå 2 kirker i nabobyerne – så for ikke at skibene forvekslede fyrtårnet med kirketårnene når de manøvrerede langs kysten, blev fyret istedet malet rødt. En farve som det har den dag i dag.

Det er muligt at komme op i selve fyret, hvorfra der er en fantastisk udsigt ud over kysten, det omkringliggende naturområde samt ikke mindst en god strækning både nord og syd for fyret. Når man står helt ude ved kysten og kigger ned på stranden, så er der en stejl skrænt som går 41 meter ned….og en masse trappetrin. Den tur ned på stranden tog vi så ikke lige den dag.

Klinten ud for Bovbjerg Fyr, her er der 41 meter ned
Udsigt mod nord og Bovbjerg Fyr i det fjerne